Wist je dat……

de nagel bestaat uit
– het nagelbed
– de nagelwortel
– de nagelwal
– de nagelplooi
– de nagelriem
– de nagelplaat
– het nageluiteinde
– het halve maantje

 

Het nagelbed is weefsel onder en achter de nagel. Het behoort tot de lederhuid en geeft de nagel haar roze kleur.

De nagelplaat is de zichtbare bovenkant van de nagel. De nagelplaat bestaat uit 3 lagen: de hoornlaag, ook wel schubbenlaag genoemd.
De sponslaag, deze laag neemt voedingsstoffen op en houdt vet en vocht vast.
En de epitheellaag, dit is de onderste laag waarmee de nagelplaat is bevestigd aan het nagelbed.

De nagelmatrix bestaat uit cellen waarin keratohylinekorrels inzitten. Deze stof is verantwoordelijk voor de verharding van de nagels.

De nagelwortel ligt aan de basis van de nagel onder de huid. De cellen zijn nog zacht. Tijdens het groeien van de nagels verhoornen de cellen onder invloed van calcium, zwavel, glycogeen en fosforzure kalk.

De nagelwal wordt gevormd door de huid die de nagel aan de zijkanten en aan de achterkant omsluit. De nagelwal gaat over in de nagelplooi.

De nagelriem is de zichtbaar verhoornde rand van de nagelwal. De nagelriem ligt aan de zijkanten en aan de achterkant van de nagelplaat. De nagelriem biedt bescherming tegen het binnendringen van ziektekiemen en vuil via de nagelplooi.

Het nageluiteinde is het vrije einde van de nagelplaat.

Het halve maantje is een bleek gedeelte aan het begin van de nagelplaat in de vorm van een halve maan. De cellen zijn nog niet volledig verhoornd daardoor is het halve maantje lichter van kleur dan de rest van de nagel.

Wij hebben een vaste collega in Oudewater, Tsolmon, die als medisch pedicure werkt. Dit houdt in dat zij medische indicaties kan behandelen zoals diabetes en reuma omtrent voet- en nagelklachten. In dat geval komt u bij ons terecht via een podoloog, maar ook zonder deze verwijzing bent u welkom bij ons. Indien u geen medische indicatie heeft kunt u ook bij Tsolmon terecht. Zij voert ook een basis pedicurebehandeling uit waarbij likdoornen, ingegroeide teennagels en dergelijke worden verholpen en u gedegen adviezen krijgt omtrent voet- en nagelverzorging.

In Gouda werkt onze vaste kracht Naomi als schoonheidsspecialiste en zij voert ook de basis pedicurebehandelingen uit. Beide collega’s werken 3 dagen per week. Bekijk onze online planning hier voor beschikbare dagen en tijden op uw gewenste locatie.

Delen

Bekijk ook

Voeding en huidproblemen

Voeding en huidproblemen

Een onderwerp dat meerdere keren per dag terug komt tijdens onze spreekuren. Naast huid-professionals zijn wij ook...

Mega zomer-actie laserontharing

Mega zomer-actie laserontharing

Herkent u zich in de volgende situaties? Ik heb een geïrriteerde huid na het scheren Wanneer de haartjes weer groeien...

Chat openen