Zelf wratjes weghalen?

Een reactie op de uitzending van Radar met betrekking tot het gebruik van de zapper.

Op 27 november jl. is er in de uitzending van Radar (Avrotros) aandacht besteed aan het gebruik van de zapper. Twee dermatologen hebben het apparaat beoordeeld en hun advies was helder: “Ga nooit zelf aan de slag met een moedervlek, want je weet nooit of het een kwaadaardige of goedaardige moedervlek is” (bron: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/27-11-2017/hoe-veilig-is-het-zelf-verwijderen-van-moedervlekken/) .

Hoewel het in de uitzending vooral gaat om het thuisgebruik van de zapper, willen wij graag wat aanvullende informatie geven over waarom wij wel dagelijks gebruiken (mogen) maken van dit apparaat, en met succes!

Een huidtherapeut heeft een 4- jarig HBO- Bachelor opleiding gevolgd in Den Haag of Utrecht, deze met succes afgerond en is ingeschreven in het kwaliteitsregister van paramedici en is beschermt door de wet BIG artikel 34. Binnen deze opleiding wordt veel aandacht besteed aan het herkennen van onrustige moedervlekken en andere huidafwijkingen die wellicht huidkanker zouden kunnen worden of hiertoe al ontwikkeld zijn. Daarvoor wordt een bepaalde ABCDE-regel gehanteerd waarmee onder andere de kleur, de grootte en de randen van de moedervlek beoordeeld worden. Ook zijn er verschillende nascholingen die hierop gericht zijn, een huidtherapeut kan zich dus hierin nog extra verdiepen.

Het grote verschil zit in het diagnosticeren; wij als huidtherapeuten mogen bij twijfel enkel doorverwijzen naar een huisarts. Wij mogen geen diagnose stellen en mogen dit dus ook niet behandelen.

Het punt van herkennen is erg belangrijk in dit verhaal. Wij, als paramedici zijn getraind om deze huidafwijkingen te herkennen. U als non-professional op dit gebied, zou dit lastiger in kunnen schatten. Daar ligt het risico, zelf moedervlekken verwijderen zonder te weten wat je mogelijk verwijderd kan erg gevaarlijk zijn. 1500 mensen per jaar krijgen te maken met huidkanker, het risico is dus best aanzienlijk en naar onze mening een die je nooit wilt nemen. Ga dus nooit zelf aan de slag met een zapper!

Indien wij een huidaandoening beoordelen als goedaardig en cosmetisch storend, verwijderen wij dit dus met de Zapper. De zapper is een apparaat dat werkt op veilige laagstroom. Vanuit de elektrode bovenop het apparaat ontstaat de hitte waarmee wij op een gecontroleerde en veilige manier ongewenst weefsel verwijderen. Een enkele behandeling is vaak voldoende, dit wordt beoordeeld in een controleafspraak. Tijdens de genezing van 6 weken wordt geadviseerd de huid te beschermen met een SPF van minimaal 30.

Aandoeningen die wij verwijderen door middel van de Zapper zijn:

  • Skintags (fibromen)
  • Bindweefselwoekeringen
  • Xanthelasma
  • Verruca Seborrhoica

Mocht u advies willen over een plekje, vlekje of storende huidafwijking, schroom niet om contact met ons op te nemen! Wij staan in een vrijblijvend intakegesprek open voor al uw vragen met betrekking tot de huid.

Auteur: Sanne van de Kuil, huidtherapeut

Delen

Bekijk ook

Winteractie 2023

Winteractie 2023

Altijd al getwijfeld om te starten met laserontharing? Dan is dit de uitgelezen kans om te beginnen.* Betaal 4...

Zomeractie 2023

Zomeractie 2023

Zoals elk jaar bieden wij u deze zomer weer een leuke korting op laserontharing. De zomeractie ziet er dit jaar als...