Als huidtherapeut krijg je regelmatig vragen van vrienden en familie om je heen of ze weten wat het gekke vlekje of bultje is die zij ineens gezien hebben bij zichzelf. Altijd leuk hoe je dan toch iemand uit de brand kan helpen. Zo kreeg ik laatst bij mijn tante op de bank een vraag over een gelige verkleuring op het ooglid. Ik snapte meteen wat zij bedoelde, ik zag een lichtverheven gelige kleur op en rond het ooglid. “Dat heet Xanthelasma” zei ik meteen. Ik kreeg een verwarde blik als reactie, wat natuurlijk logisch is. Ik zal het verder toelichten.

Xanthelasmata zijn cholesterol vlekken op het oog. Dit kan heel klein zijn of in sommige gevallen uitgebreid over het gehele ooglid. Het begint vaak in de binnenste ooghoek en kan vanuit daar uitbreiden. De plekjes kunnen kan zacht of hard aanvoelen, en vaak zit het aan beide oogleden.

Ik zie het vaak voorbij komen en heeft vaak geen aanwijsbare oorzaak. In enkele gevallen kan het wel gepaard gaan met een een erfelijke aandoening waarbij het cholesterolmetabolisme verstoord is. Maar wees gerust, Xanthelasmata zijn op zichzelf onschadelijk. Hoe kom je er vanaf?

Een populaire thuis-behandeling van xanthelasma is het gebruik van knoflook. Dit is gebaseerd op het feit dat knoflook de gele verhevenheid wat zou kunnen afvlakken. Het eten van knoflook is ook gunstig voor het verlagen van een hoog cholesterolgehalte, dus in die zin zou het kunnen werken. Volgens het internet zou het als volgt gedaan worden: maak een pasta van een teentje knoflook en smeer dit op het te behandelen gebied, en dek dit af. Vervolgens laat je het eventjes zitten. Voorkom dat het te lang in aanraking komt met de huid omdat dit irritatie kan geven. De effectiviteit hiervan is niet bewezen dus neem het met een korrel zout. En probeer op je eigen risico.

Hoe wij xanthelasma aanpakken;
– Elektrocoagulatie, hierbij wordt er ook door middel van elektriciteit warmte op de huid aangebracht wat het weefsel oppervlakkig verbrand. Hierdoor komt het wondgenezingsproces van de huid op gang en worden de cellen opgeruimd waardoor de plekjes vlakker worden.

– Cryotherapie, hierbij wordt gewerkt met stikstof waarmee het weefsel wordt bevroren, ook hierbij komt het wondgenezingsproces op gang met als resultaat dat de plekjes zullen afvlakken.

Boek uw gratis intake van 30 minuten hier. In dit half uur krijgt u de mogelijkheid om al uw vragen te stellen en de huidtherapeut neemt vrijblijvend een behandelplan met u door.

Delen

Bekijk ook

Winteractie 2023

Winteractie 2023

Altijd al getwijfeld om te starten met laserontharing? Dan is dit de uitgelezen kans om te beginnen.* Betaal 4...

Zomeractie 2023

Zomeractie 2023

Zoals elk jaar bieden wij u deze zomer weer een leuke korting op laserontharing. De zomeractie ziet er dit jaar als...