Het is echt een trend geworden om met een bruin kleurtje voor de dag te komen. Ik hoor vaak dat mensen zich goed voelen als ze een kleurtje hebben en dat ze het gevoel hebben dat ze net terug zijn van vakantie. Om dit in het najaar te bereiken gaan veel mensen onder de zonnebank. Maar is dit wel zo goed voor de huid? Volgens dermatologen een heel slecht plan. Na een dringende oproep zijn verschillende sportscholen overgegaan tot het verwijderen van de zonnebanken.
UV-A, UV-B & UV-C
Zonlicht is opgebouwd uit verschillende soorten straling. UV-A dringt door tot de opperhuid, de bovenste huidlaag. UV-B dringt door tot de lederhuid, de middelste huidlaag en UV-C dringt het diepst door in de huid en is daarom het gevaarlijkst. UV-C wordt tegengehouden door de ozonlaag dus bereikt onze huid niet. Maar wat doen al die verschillende soorten straling met onze huid?
UV-A wordt geassocieerd met ‘aging’. Het bevorderd het verouderingsproces van de huid.
UV-B wordt geassocieerd met ‘burning’. Het zorgt ervoor dat de huid sneller verbrand.
Natuurlijk zonlicht bestaat voor zo’n 95% uit UV-A stralen en dus maar een klein deel uit UV-B. Zonnebanklampen stralen ook voor het grootste deel UV-A uit en weinig tot geen UV-B. Hierin is dus weinig verschil. En dit maakt een zonnebank ook niet een veiligere manier van zonnen.
Gevolgen
Maar elk contact met Uv-straling is schadelijk voor de huid. Dus ook het licht wat uit een zonnebanklamp komt. Veel mensen die onder de zonnebank gaan weten de consequenties op lange termijn niet, maar het is zeker iets om je druk over te maken. Wat er gebeurd als je huid in contact komt met Uv-straling is dat er een ontstekingsreactie optreed. Tegelijkertijd worden cellen beschadigd. De huid maakt als reactie daarop een bruine kleur om deze cellen te beschermen. Een bruin kleurtje is dus eigenlijk een reactie op de schade die in de huid is opgetreden. Als er steeds meer schade optreed kan het uiteindelijk blijvende verandering aan de huid geven.
Het is wetenschappelijk bewezen dat een te veel aan UV blootstelling de kans op huidkanker aanzienlijk verhoogd. Uit een studie is gebleken dat van de 63 vrouwen met een melanoom (de gevaarlijkste vorm van huidkanker), 61(!!!) vrouwen regelmatig onder de zonnebank zijn geweest voor hun 30e levensjaar. Uv-straling verhoogd dus het risico op het krijgen van huidkanker. Even een zonnebank meepakken verhoogd dat risico dus ook!
Vitamine D
Hoe zit het dan met vitamine D? Ik hoor vaak genoeg dat zonnen zo belangrijk is omdat we dan vitamine D aanmaken. Maar helpt het dan om onder de zonnebank te gaan liggen? Het antwoord is nee. Vitamine D wordt aangemaakt met behulp van UV-B. Eerder in deze blog kwam er naar voren dat het licht van een zonnebank voornamelijk is opgebouwd uit UV-A. De aanmaak van vitamine D is dus niet de reden om wel onder de zonnebank te gaan liggen. Vooral omdat de risico’s op huidkanker zo hoog zijn. Om toch vitamine D binnen te krijgen is het slikken van vitamine D supplementen een geschikt alternatief.
Wij als huidtherapeuten krijgen regelmatig te maken met patiënten die blijvende zonneschade hebben opgelopen. We behandelen dit op verschillende manier zoals IPL, peelings of stikstof. Plekken die ons verdacht lijken behandelen wij niet en verwijzen je daarbij door naar een huisarts of dermatoloog.
Denk er dus toch nog even twee keer over na als je nog een keer onder de zonnebank stapt.
Bron:
https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/bestaat-verantwoord-zonnebanken/
https://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/verstandig-zonnen.pdf
Huidtherapeut