Nu het zonnetje definitief is doorgebroken heb ik het regelmatig met mijn patiënten over; “hoe gebruik ik nu op de juiste manier make-up in combinatie met zonbescherming”?
Laten we beginnen bij het begin. Make-up dragen we als vrouwen gemiddeld 12 uur per dag. Dan heb ik het in deze blog over foundation. Dit gebruik je wanneer je optisch een egalere teint wilt creëren. Wat als ik je nou vertel dat je zelfs een foundation kunt dragen die huid verbeterend werkt? Dat is toch de ideale combo?
Er zijn twee verschillende vormen van make-up. Foundation die je in de vrije handel kunt kopen en een foundation die je bij de betere huidspecialisten koopt of die medisch onderbouwd is.
In de vrije handel kun je oneindig veel make-up aanschaffen wat vaak een aantal ingrediënten bevat die je wilt vermijden. Dat komt doordat deze ingrediënten vaak de huid irriteren, een bacterie in je huid kunnen opwekken en omdat je huidproblemen kunt veroorzaken door de verkeerde make-up te dragen. Welke ingrediënten wil je dan vermijden?
Cetlacetaat
Octyldodecyl-stearoyl stearate
Isostearyl isosteraat
Paraffine olie
Lanoline alcohol
Let op! Sommige merken gebruiken andere benamingen voor ingrediënten of mogen volgens de Nederlandse wetgeving bepaalde ingrediënten weglaten uit hun verpakking bij minimale hoeveelheden. Wanneer je dus echt met een huidprobleem kampt, doe dan goed onderzoek!
Anti-comedogeen; iets wat je wel terug wilt vinden in je make-up maar helaas mag deze term al gebruikt worden wanneer er aan bepaalde eisen voldoet. Niet omdat het een huid verbeterende make-up zou zijn. De belangrijkste tip: als er in de foundation een olie aanwezig is, sluit het altijd je huid af. Het geeft optisch een prachtig effect omdat het veel onzuiverheden bedekt met een dikke glanzende laag die poriën en lijntjes opvult. Je huid bestaat voor 70% uit vocht en dus zal deze laag olie nooit mengen met je huid, het sluit de huid volledig af. Wanneer olie de huid afsluit kan er geen zuurstof meer je huid binnen treden. Om te kunnen ademen, herstellen en vitaal te blijven heeft je huid wel degelijk zuurstof nodig! Je kunt je ook voorstellen dat wanneer je de huid afsluit, je er ook voor zorgt dat de huid geen afvalstoffen meer kwijt kan.
Er zijn verschillende huid verbeterende foundations op de markt welke je veel terug vindt in de huidtherapeutische praktijk en betere huidspecialisten. Deze bevatten vaak de volgende ingrediënten:
Zinc oxide/ titanium dioxide (SPF in de foundation. Foundation kan inbranden)
Stemcells (UV beschermer, anti-oxidant, DNA schade door stress)
Epicalmin (3 medicinale Chineze plantextracten)
Zuurstof doorlatend- dood de p. acnes bacterie (waardoor acne ontstaat) en dus is zuurstof doorlatende camouflage in de vorm van een huid verbeterende foundation het beste wat je voor je huid kunt doen. Zorg ervoor dat je een foundation gebruikt die bijdraagt aan een betere huid.
Persoonlijk ben ik geen fan van dagcrème die een zonbescherming bevat. Omdat het gemengd is met andere stoffen neemt de werkzaamheid automatisch al af en het is verkeerde reclame dat je de rest van de dag beschermt zou zijn. Elke chemische factor (zoals avobenzone, oxybenzone en homosalate) is erg instabiel werkt namelijk uit na 2 uur! Je moet dus ook deze crème aanvullen met een extra SPF gedurende de dag. Zonde, jouw dagcrème zou moeten bestaan uit werkzame stoffen die huid verbeterend zijn (anti-oxidanten), daarboven op breng je een SPF aan en als laatste de make-up.
Als mijn patiënten heel therapietrouw zijn, smeren zij elke 2 uur netjes een zonnebrandcrème opnieuw op hun gelaat. Maar hoe werkt dat dan wanneer je make-up er helemaal flawless uitziet? In dit geval is het slim om te investeren in een goede zonnebrandcrème met stabiele fysische filters zoals tinosorb. Deze werken stabieler en langer dus ben je zeker dat je huid beschermt is gedurende een langere tijd. Als laatste optie bestaat er nog een make-up in de vorm van poeder welke een SPF filter bevat, maar realiseer je goed dat je daarmee ook tot een bepaalde hoogte je huid beschermt en dit niet goed in de gaten kunt houden. In principe geldt: zo lang het gecamoufleerd is, is het beschermt. Maar door vegen met kleding of handen en/of zweten zal dit langzaam afnemen.
Alle SPF filters die in dit stuk vermeld zijn, zijn te koop bij Huidtherapie Groene Hart en wij adviseren je graag in een intakegesprek over hoe je beschermt de zomer in gaat! Lees in een eerder blogbericht over wat de zon doet op huidveroudering!
Vergeet ook niet te genieten van dit heerlijke seizoen!!
Auteur: Sanne vd Kuil
Huidtherapeut