Bent u zwanger of net bevallen? Van harte gefeliciteerd! Je weet dat er veel gebeurt in je lichaam gedurende deze periode, maar welke processen worden beïnvloedt in de huid en wat kun je hieraan doen?
Onder invloed van hormonen en een groeiende baby in de buik kan je huid flink veranderen. In deze blog leest u wat de meest voorkomende huidaandoeningen zijn die tijdens de zwangerschap voor kunnen komen. Ook staat er welke therapie de aandoening van verminderen of verhelpen en wat u er zelf aan kan doen.
Hyperpigmentatie
Een van de meest voorkomende aandoening bij vrouwen tijdens de zwangerschap is hyperpigmentatie. U heeft vast wel eens gehoord van de term ‘’zwangerschapsmasker’’. De medische term voor een zwangerschapsmasker is melasma. Dit is een pigmentstoornis in het gezicht. Het melasma wordt gekenmerkt door vlekkerige, symmetrische pigmentatie in het gelaat en dan vooral op het voorhoofd, de wangen, rond de ogen en bij de bovenlip.
Een melasma wordt gevormd van binnenuit. Volledig voorkomen is hierdoor niet altijd mogelijk. Het belangrijkste is de huid beschermen tegen zon en Uv-licht, zodat de pigmentatie niet erger wordt. Dit kan gedaan worden met zonnebrandcrème. Chemische peelings van Me-Line zijn erg effectief tegen melasma. Deze peelings kunnen gedaan worden na de zwangerschap en wanneer u geen borstvoeding (meer) geeft.
Striae
Ook striae komt bij bijna 90% van de zwangere vrouwen voor. Dit zijn roze/paarse lijnen die op de buik, borsten, dijen en liezen te zien zijn. Ze worden veroorzaakt door het uitrekken van de huid en hormonale factoren. Na de zwangerschap verdwijnt de kleur en blijven er witte lijnen over. Ze verdwijnen nooit geheel.
Uw striae kan behandeld worden met de fractionele laser om het minder zichtbaar te maken.
Oedeem
Er kan oedeem optreden. Dit gebeurd dan ook bij meer dan de helft van de zwangere vrouwen. Het oedeem kan gelokaliseerd zijn in het gezicht, bij de oogleden en de ledematen.
Om oedeem in de ledematen, vooral de benen beperkt te houden kan een vrouw ervoor kiezen om tijdens de zwangerschap therapeutische elastische kousen te dragen. Ook kan er MLD (manuele lymfedrainage) toegepast worden, waarbij het overtollige vocht wordt weggemasseerd.
Spataderen
Een andere bekende kwaal zijn spataderen. Deze komen vaker voor bij de tweede zwangerschap. Spataderen zijn uitgezette en meestal gekronkelde venen op de benen. Ze kunnen het bloed vanuit de benen niet meer goed naar het hart brengen.
Een arts kan de spataderen behandelen. Eventuele restvaatjes kunnen door een huidtherapeut weg gelaserd worden.
Acne
De talgklieractiviteit kan verhoogd zijn tijdens de zwangerschap. Dit komt door veranderde hormonen. Hierdoor kan er acne ontstaan.
Acne kan behandeld worden met dieptereinigingen en veilige maskers en enzym peelings in de kliniek, thuis worden producten geadviseerd die veilig zijn tijdens de zwangerschap of bij borstvoeding.
Beharing
Er kan enige mate van hirsutisme optreden bij zwangere vrouwen. Hirsutisme is de aanwezigheid van haren in een mannelijk patroon. Dit komt vooral voor in het gezicht. Ook kan het voorkomen op de armen, benen en rug. De beharing ontstaat door hormonale veranderingen. De haren verdwijnen vaak na een half jaar na de bevalling.
Als deze beharing niet vanzelf weg gaat kunnen de haren definitief verwijderd worden. Dit kan door middel van laser of elektrische epilatie.
Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? U kunt bij ons een afspraak maken voor een (gratis) intakegesprek.
Huidtherapeut